Projecten


Op deze pagina vind je een aantal projecten waar ons team van vrijwilligers mee bezig is (geweest).




De houtwal

Houtwallen zijn heuveltjes als afscheiding langs paden. Deze houtwal was niet meer zichtbaar en daar zijn we heel wat weekenden mee bezig geweest; in totaal hebben we zeker twee kilometer ontdaan van begroeiing, zoals boompjes, struiken en onkruid. Op deze manier hebben we ook leemputten vrijgemaakt die dichtgegroeid waren. Dit zijn natuurlijke putten met een lemen ondergrond.





De paden en de slootkant richting het Zouthuisje

De paden waren niet meer begaanbaar en die hebben we vrijgemaakt van jong groen en overhangende takken. De sloot was ook niet meer als zodanig te herkennen maar nu nadat de walkant was opgeknapt, is de sloot ook weer zichtbaar. We hebben weer een mooi stukje werk geleverd.











De Koningslaan revisited...

Eens in de twee jaar moeten de stammen van de lindes op de Koningslaan tegenover Paleis Soestdijk weer ontdaan worden van opschot (onkruid, jonge scheuten, wildgroei) om ervoor te zorgen dat de zichtlaan naar het monument De Naald er weer strak bij komt te liggen. Gewapend met kniptangetjes, een grote snoeischaar en een stokzaag voor het hoge werk zijn we aan de slag gegaan. Vandaag waren we met een ploeg van twaalf man en hopen we deze klus in deze laatste twee weekenden van seizoen 2016 te klaren.





De Hilversumse Straatweg

De komende tijd hebben we een leuke klus. We zijn de zichtlijnen langs de Hilversumse Straatweg aan het verbeteren door het verwijderen van struiken, opschot en te dunne bomen. . Hierdoor kunnen de reeën veiliger oversteken en krijgt de weg een ruimtelijker aanblik. Van de boswachter hebben we al gehoord dat er nu al veel minder aanrijdingen zijn met wild op deze weg!



Ons allereerste winterkamp

Tientallen jaren waren we alleen van Pasen tot eind september op ons landgoedkamp te vinden, maar daar is met ingang van 2015 verandering in gekomen. We hebben het laatste weekend van januari een winterkamp gehouden. En het was met recht een winterkamp! Sneeuw, een heerlijk zonnetje erbij en het weekend kon niet meer stuk! Het was koud, maar de werkzaamheden op zaterdag zorgden voor de broodnodige warmte. We hebben uit een bosperceel de wildgroei aan berkjes verwijderd en van een aantal dunne berkjes knapzakstokjes voor het kabouterpad gemaakt. Na deze leuke klus konden we aan het kampvuur aanschuiven waar we onder het genot van een (plastic bekertje) glühwein konden bijkomen. Een winterkamp is zeker voor herhaling vatbaar en de volgende staat al voor 28 februari 2015 gepland (mits het redelijk weer is).



  

Grafheuvels

Wat is er leuker dan werkzaamheden verrichten waarbij  het resultaat na afloop overduidelijk zichtbaar is. Er liggen enkele grafheuvels op de Utrechtse Heuvelrug die zó overwoekerd waren door planten, struiken en bomen; kortom alles wat maar wortels en bladeren had en wilde groeien, dat de heuvels niet meer als zodanig herkenbaar waren.
En kijk, het vrijwilligersteam van Landgoedkamp Buitenzorg gaat er een paar weekendjes tegenaan en zie hier het resultaat.



Hek om de paardenwei

De boswachter wil geen prikkeldraad meer, want dit is dier- en mensonvriendelijk. Daarom zijn we een paar weekenden rond de paardenwei bezig geweest met het vervangen van prikkeldraad door gewoon staaldraad. Een hele klus, want eerst moesten de oude krammen uit de palen gehaald worden, waarna het oude prikkeldraad opgerold werd.  Daarna gingen de oude palen eruit en werden de nieuwe hoekpalen geplaatst. Om de vier meter een nieuwe paal, waarna er drie lagen staaldraad gespannen moest worden. Aangezien de paardenwei ongeveer 100 x 100 meter is, hebben we dus in totaal ongeveer 1200 meter draad moeten spannen!









Broeihoop Ringslang

Een bijzondere klus was het bouwen van een broeihoop voor de ringslang. De slangen leggen in deze berg hun eieren, die daardoor de benodigde warmte krijgen voor hun ontwikkeling. Gedurende twee á drie maanden moet in de hoop een gemiddelde temperatuur heersen van 26 graden. Het ringslangvrouwtje zoekt zelf de plekken met de juiste temperatuur. De broeihoop moet op de volgende manier gebouwd worden. Onderaan komen grote takken te liggen, daarna volgen er lagen van kleinere takken die afgewisseld worden met lagen van organisch materiaal, zoals bladeren, maaisel en strooisel. Bovenin komt een inkeping voor de invang van water.


Rijksmuseum Amsterdam

Hoe belangrijk kun je zijn als landgoedkamp; we hadden een klus voor het Rijksmuseum in Amsterdam! We moesten 60 boompjes van ongeveer 3 cm dik en 10 boompjes van 10 cm dik produceren; alle 70 boompjes moesten 4 meter lang zijn. De 10 dikkere bomen waren  voor de presentatie van een kano en waar de 60 dunne boompjes voor waren, weten we niet. Je zou hier een mooie tipi van kunnen bouwen, maar wie het weet mag het zeggen. In elk geval hebben we een bijdrage geleverd aan cultureel Nederland, toch?



Vogelhut bij het Pluismeer

De vogelhut bij het Pluismeer is door onze vrijwilligers gebouwd. Het was een paar weekenden flink aanpoten, maar het resultaat mag gezien worden. Het is een mooie plek om vogels te spotten zoals dodaars, wilde eenden, spechten, boomleeuweriken, enz. Als je op deze link klikt, vind je nog veel meer informatie en foto's. 


Kabouter- en Spechtenpad 

Kinderen worden ook niet vergeten door Staatsbosbeheer, want natuureducatie staat hoog bij hen in het vaandel. De houten kaboutertjes en spechten zijn van de hand van onze vrijwilligers. Het spechtenpad is een speurtocht waarbij spechten in de bomen gezocht moeten worden. Het kabouterpad is niet alleen educatief, maar ook heel erg leuk. Bij de start krijgen de kinderen een rode puntmuts en een knapzak en leren ze van alles over kabouters en en passant uiteraard ook van alles over de natuur.





De kruiden- en bloementuin van Kasteel Groeneveld

Een paar keer per seizoen zijn we te vinden in de kruiden- en bloementuin die tegenover Kasteel Groeneveld ligt om de boel onkruidvrij te maken. Soms is het wat lastig om de planten van het onkruid te onderscheiden, maar we doen ons best en we worden hier elk jaar toch weer ingezet.....



De Koningslaan tegenover Paleis Soestdijk

De zuidelijke grens van het Baarnse Bos wordt gevormd door de kaarsrechte Koningslaan die als zichtlijn vanaf Paleis Soestdijk naar het gedenkteken De Naald loopt. De bomen langs deze Koningslaan worden regelmatig door ons van opschot (jonge scheuten, onkruid, wildgroei) ontdaan, zodat in vroegere tijden de koninklijke familie een mooi uitzicht had op de Naald en wij er nu van kunnen genieten. 

De Ganzenvoet

Een ganzenvoet is een stelsel van drie (beuken)lanen die op één punt bijeenkomen. In het Baarnse Bos is er zo'n ganzenvoet van drie beukenlanen die vrijgemaakt moet worden van opschot (jonge scheuten, onkruid, wildgroei). Eind vorig seizoen (2013) zijn we hier al een paar weekenden mee bezig geweest en nu zijn we verder gegaan om achter de beuken links en rechts 2,5 meter opschot te verwijderen, zodat de drie beukenlanen in al hun glorie zichtbaar worden.